TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 28 Marca 2024, 15:56
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Potrawka z bakłażana

Potrawka z bakłażana

1 cebula
1 czerwona papryczka chili
500 g bakłażana
250 g brokuła
2 szczypty soli
40 g oliwy z oliwek
150 g przecieru pomidorowego typu passata lub krojonych pomidorów z puszki
2 łyżeczki cukru
5 liści bazylii
15 g octu
130 g brązowej soczewicy z puszki

Sposób przygotowania
Cebulę i chili szatkujemy i szklimy w garnku na podgrzanej 1 łyżce oliwy. Bakłażan kroimy w kostkę, a brokuł dzielimy na różyczki. Warzywa dodajemy do garnka. Solimy i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy oliwę z oliwek i dusimy kolejne 5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, cukier, porwaną na kawałki bazylię, ocet i 100 g odsączonej soczewicy, dusimy przez kolejne 5 minut. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe 30 g odsączonej z zalewy soczewicy, mieszamy. Potrawkę z bakłażana podajemy z ryżem bądź ulubioną kaszą.

Bakłażany są wartościowe
i popularne w kuchni śródziemnomorskiej, ale także coraz bardziej w Polsce. Niewiele osób wie, że nie jest to warzywo, a owoc, a dokładnie – jagoda. Spożywanie bakłażanów może obniżyć zły cholesterol. Bakłażany zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, posiadają właściwości detoksykacyjne, polecane są przy kuracji antybiotykowej, poprawiają przemianę materii, zapobiegają chorobom układu krążenia, obniżają ciśnienie krwi.
Są ciężkostrawne, zatem osoby z kłopotami układu pokarmowego muszą uważać na ich spożycie. Wiadomo też, że ma gorzkawy posmak, dlatego przed jego obróbką należy go pokroić i posypać solą. Gdy puści sok, wycieramy go papierowym ręcznikiem. Dopiero wtedy bakłażan jest gotowy do panierowania czy duszenia, gdyż pozbawiony zostaje w ten sposób swej naturalnej goryczki. Warto pamiętać, by do jego krojenia nie używać noża ze stali węglowej,
ponieważ zostawi ciemne plamy oraz nada mu metaliczny posmak.

Kupowanie i przechowywanie
Oceniając świeżość bakłażana, sprawdzaj, czy skórka jest jędrna, a miąższ twardy. Podczas zakupów wybieraj te, które nie mają plam, przebarwień, są błyszczące i lekko pachnące. Przechowuj w lodówce do dwóch tygodni, luzem,
bez opakowania.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!