TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 26 Października 2025, 01:03
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Potrawka z bakłażana

Potrawka z bakłażana

1 cebula
1 czerwona papryczka chili
500 g bakłażana
250 g brokuła
2 szczypty soli
40 g oliwy z oliwek
150 g przecieru pomidorowego typu passata lub krojonych pomidorów z puszki
2 łyżeczki cukru
5 liści bazylii
15 g octu
130 g brązowej soczewicy z puszki

Cebulę i chili szatkujemy i szklimy w garnku na podgrzanej 1 łyżce oliwy. Bakłażan kroimy w kostkę, a brokuł dzielimy na różyczki. Warzywa dodajemy do garnka. Solimy i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy oliwę z oliwek i dusimy kolejne 5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, cukier, porwaną na kawałki bazylię, ocet i 100 g odsączonej soczewicy, dusimy przez kolejne 5 minut. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe 30 g odsączonej z zalewy soczewicy, mieszamy. Potrawkę z bakłażana podajemy z ryżem bądź ulubioną kaszą.

Justyna Wojczyńska

 

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!