Potrawka z bakłażana

1 cebula
1 czerwona papryczka chili
500 g bakłażana
250 g brokuła
2 szczypty soli
40 g oliwy z oliwek
150 g przecieru pomidorowego typu passata lub krojonych pomidorów z puszki
2 łyżeczki cukru
5 liści bazylii
15 g octu
130 g brązowej soczewicy z puszki
Cebulę i chili szatkujemy i szklimy w garnku na podgrzanej 1 łyżce oliwy. Bakłażan kroimy w kostkę, a brokuł dzielimy na różyczki. Warzywa dodajemy do garnka. Solimy i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy oliwę z oliwek i dusimy kolejne 5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, cukier, porwaną na kawałki bazylię, ocet i 100 g odsączonej soczewicy, dusimy przez kolejne 5 minut. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe 30 g odsączonej z zalewy soczewicy, mieszamy. Potrawkę z bakłażana podajemy z ryżem bądź ulubioną kaszą.
Justyna Wojczyńska
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!