TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 20 Lipca 2025, 23:18
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Postne kotlety

Postne kotlety

Inna nazwa tego dania to „ruskie kotlety”, jak te pierogi, mało dziś poprawna politycznie. Niemniej danie jest proste, sycące i pyszne. Będzie idealne na Wielki Post. 

Składniki (na 20 kotletów):
1 kg ziemniaków (po obraniu)
500 g twarogu półtłustego 
2 średnie cebule 
Łyżka masła
Jajko 
Czubata łyżeczka soli 
1/2 łyżeczki pieprzu 
4 łyżki oliwy z oliwek 
Kilka łyżek bułki tartej, panko lub panieru z ciecierzycy

Wykonanie: 
Obrane ziemniaki gotujemy. Rozgniatamy z łyżką masła i studzimy około pół godziny. Twaróg rozgniatamy (jeśli jest suchy, można dodać dwie łyżki mleka lub śmietanki) z dodatkiem soli i pieprzu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na połowie oliwy na złoto. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z jajkiem. Formujemy kotlety, układamy na blaszce od piekarnika i smarujemy pozostałą oliwą. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. 

Anika Nawrocka

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!