Postne kotlety
Inna nazwa tego dania to „ruskie kotlety”, jak te pierogi, mało dziś poprawna politycznie. Niemniej danie jest proste, sycące i pyszne. Będzie idealne na Wielki Post.
Składniki (na 20 kotletów):
1 kg ziemniaków (po obraniu)
500 g twarogu półtłustego
2 średnie cebule
Łyżka masła
Jajko
Czubata łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
4 łyżki oliwy z oliwek
Kilka łyżek bułki tartej, panko lub panieru z ciecierzycy
Wykonanie:
Obrane ziemniaki gotujemy. Rozgniatamy z łyżką masła i studzimy około pół godziny. Twaróg rozgniatamy (jeśli jest suchy, można dodać dwie łyżki mleka lub śmietanki) z dodatkiem soli i pieprzu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na połowie oliwy na złoto. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z jajkiem. Formujemy kotlety, układamy na blaszce od piekarnika i smarujemy pozostałą oliwą. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!