TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 09:40
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Placuszki z warzywami

Placuszki z warzywami

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku – te warzywne placuszki to pomysł na szybki i pyszny obiad lub kolację. Idealne także dla najmłodszych!

Składniki
• 2 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 szklanka mleka
• 2 jajka
• 1⁄2 czerwonej papryki
• szczypiorek
• 1 marchewka
• 1⁄2 łyżeczki soli
• szczypta pieprzu
• olej (do smażenia)
• jogurt naturalny/sos czosnkowy – do podania, opcjonalnie

Przygotowanie
W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodajemy mleko i jajka, delikatnie miksujemy do połączenia składników. Paprykę i szczypiorek siekamy na drobne kawałki, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa i 2 łyżki szczypiorku dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Formujemy placuszki i smażymy na złoty kolor po około 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy na ciepło np. z dodatkiem jogurtu naturalnego lub sosu czosnkowego.

Justyna Wojczyńska
Instagram: figazmakiem.art

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!