Pistacjowe rurki
Moda na pistacjowe słodkości to chyba jedyna moda, która może przynieść korzyści dla zdrowia. Pistacje poprawiają stan jelit, ułatwiają trawienie i dostarczają mnóstwo witamin i minerałów. Mają też dużo białka i dobrych tłuszczy.
Składniki:
2 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżka cukru
80 g masła
1,5 łyżki pasty pistacjowej 100%
70 g białej czekolady
250 g serka mascarpone
30 g pistacji bez soli
Wykonanie:
Z mąki, jaj, masła i cukru zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy cienko (2 mm) i wycinamy kółka średnicy 12 cm (wyjdzie ok. 14). Nakładamy je na rulon z papieru do pieczenia, folii aluminiowej lub profesjonalne stalowe tulejki do pieczenia rurek, sklejając na łączeniu. Pieczemy 18 minut w 190 st. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Serek mascarpone miksujemy z pastą pistacjową i dodajemy czekoladę. Krem chłodzimy ok. godziny. Nadziewamy rurki i posypujemy posiekanymi pistacjami.
Tekst i zdjęcie: Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!