Pierogi z pieca
W wielu domach zapomniane na ten czas zostały ciasta, desery i dwudaniowe obiady, a niekiedy do minimum zostało ograniczone mięso. Przepisem na pierogi z pieca udowadniamy, że proste dania z jednego produktu też mogą być sycące i bardzo smaczne.
Składniki:
3/4 szklanki wody,
10 g świeżych drożdży,
1,5 szklanki mąki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
dwie szczypty soli,
200 g mrożonego brokuła,
100 g ugotowanej czerwonej soczewicy (lub opcjonalnie inne nadzienie np. szpinak i ser feta czy mozzarella i suszone pomidory)
przyprawy (zmielona suszona włoszczyzna,
pieprz, suszony czosnek).
Wykonanie:
Z wody, mąki, oliwy, drożdży i soli zarabiamy niezbyt gęste ciasto drożdżowe. Gdy wyrośnie (po ok. pół godziny) posypujemy blat mąką, ciasto również i rozwałkowujemy cienko. Wycinamy pierogi (średnica szklanki ok 7 cm). Ugotowaną soczewicę i ugotowane brokuły rozgniatamy na pastę. Przyprawiamy (możemy dodać też inne ulubione przyprawy). Nadziewamy nakładając po łyżeczce warzywnych past. Zamykamy i smarujemy na wierzchu roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Zostawiamy na 10 minut, w tym czasie nagrzewając piekarnik do 200 stopni bez termoobiegu. Pieczemy 10-15 minut do zrumienienia na średni brąz. Podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem, ketchupem czy dowolnym gęstym sosem.
W rubryce „Z domowego zeszytu” publikujemy przepisy naszych Czytelników. Czekamy na kolejne przepisy od Państwa
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!