Piernik staropolski
Uczy czekania, więc jest idealnym towarzyszem Adwentu. To zdecydowanie luksusowa wersja piernika.
Składniki:
250 g miodu
150 g masła
150 g cukru i 50 g cukru pudru
500 g mąki
1 jajko i 2 żółtka
2 łyżki przyprawy korzennej
80 ml mleka
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
80 g orzechów włoskich
200 g powideł śliwkowych
250 g serka mascarpone
Łyżka kakao
Wykonanie:
Rozpuszczamy masło z miodem i cukrem. Gdy się zagotuje, studzimy chwilę i dodajemy jajka, mąkę i przyprawę. Mieszamy sodę z mlekiem i dodajemy z posiekanymi orzechami. Dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy i odstawiamy na dwa-trzy tygodnie w chłodne miejsce. Rozwałkowujemy na blaszce od piekarnika i pieczemy w 180 st ok. 30 minut. Kroimy na trzy części i przekładamy marmoladą i serkiem mascarpone z kakao oraz pudrem (może też być klasyczny krem maślany). Owijamy szczelnie i chowamy na kilka dni w chłodne miejsce. Polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy orzechami.
Tekst i zdjęcie Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!