Piernik gotowany z rodzynkami
Przepis na ten pyszny piernik jest nie tylko dość ekonomiczny, a do tego bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Jego korzenny zapach z pewnością wprowadzi domowników w adwentowy klimat kulinarny.
Składniki:
250 g margaryny
1/2 szklanki wody
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru
3 łyżki miodu
100 rodzynek
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Łyżka przyprawy korzennej
Łyżka cynamonu
4 jajka
Powidła do przełożenia
Kilka łyżek cukru pudru na lukier
Wykonanie:
Margarynę z wodą, cukrem, miodem i kakao rozpuszczamy w garnku i zagotowujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem i przyprawami w misce. Dodajemy oddzielone żółtka i zalewamy gorącą masą. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do całości. Mieszamy dokładnie i wsypujemy rodzynki. Pieczemy w temperaturze 180 st (bez termoobiegu) przez 30-45 do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekładamy powidłami i dekorujemy według uznania np. lukrem.
Zdjęcie: Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!