TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 09 Września 2025, 19:58
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Piernik gotowany z rodzynkami 

Piernik gotowany z rodzynkami 

Przepis na ten pyszny piernik jest nie tylko dość ekonomiczny, a do tego bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Jego korzenny zapach z pewnością wprowadzi domowników w adwentowy klimat kulinarny.

Składniki:
250 g margaryny 
1/2 szklanki wody
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru
3 łyżki miodu 
100 rodzynek
2 szklanki mąki pszennej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Łyżka przyprawy korzennej
Łyżka cynamonu
4 jajka 
Powidła do przełożenia 
Kilka łyżek cukru pudru na lukier 

Wykonanie:
Margarynę z wodą, cukrem, miodem i kakao rozpuszczamy w garnku i zagotowujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem i przyprawami w misce. Dodajemy oddzielone żółtka i zalewamy gorącą masą. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do całości. Mieszamy dokładnie i wsypujemy rodzynki. Pieczemy w temperaturze 180 st (bez termoobiegu) przez 30-45 do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekładamy powidłami i dekorujemy według uznania np. lukrem.

Zdjęcie: Anika Nawrocka

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!