TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 18 Października 2025, 22:11
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Pieczona feta z sezamem i figami

Pieczona feta z sezamem i figami

Składniki:

1 kostka fety (150 g)
2 łyżki miodu + 1 łyżka
2 łyżki sezamu
3 łyżki oliwy z oliwek
2 świeże figi

Sposób przygotowania:

Fetę osuszamy papierowym ręcznikiem. W 2 łyżkach miodu maczamy cały ser. Następnie obtaczamy go w sezamie, równomiernie z każdej strony. Fetę umieszczamy w małym naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą. Każdą figę kroimy na ok. 6 części, umieszczamy w naczyniu dookoła fety. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 190°C, aż sezam się lekko zarumieni, a ser zmięknie. Wyjmujemy go z piekarnika i polewamy pozostałą łyżką miodu. Podajemy bezpośrednio po upieczeniu.

Justyna Wojczyńska

 

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!