Pieczona feta z sezamem i figami
Składniki:
1 kostka fety (150 g)
2 łyżki miodu + 1 łyżka
2 łyżki sezamu
3 łyżki oliwy z oliwek
2 świeże figi
Sposób przygotowania:
Fetę osuszamy papierowym ręcznikiem. W 2 łyżkach miodu maczamy cały ser. Następnie obtaczamy go w sezamie, równomiernie z każdej strony. Fetę umieszczamy w małym naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą. Każdą figę kroimy na ok. 6 części, umieszczamy w naczyniu dookoła fety. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 190°C, aż sezam się lekko zarumieni, a ser zmięknie. Wyjmujemy go z piekarnika i polewamy pozostałą łyżką miodu. Podajemy bezpośrednio po upieczeniu.
Justyna Wojczyńska
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!