TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 19 Lipca 2025, 18:45
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Pasztet jajeczny

Pasztet jajeczny

Wielkanocne śniadanie nie może obyć się bez jajek – symbolu nowego życia i odrodzenia. Jeśli chcesz podać je w nieco innej formie niż tradycyjnie, wypróbuj przepis na pasztet jajeczny. Delikatny, aromatyczny – doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:
9 jajek, 50 g żółtego sera, pęczek koperku, pęczek szczypiorku,
pęczek natki pietruszki, 150 g bułki tartej, 120 g śmietany (18%)
30 g zielonego groszu konserwowego, 1 łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu,
masło

Przygotowanie:
8 jaj gotujemy na twardo. 1 jajko rozbijamy, oddzielamy białko od żółtka. Białko ze szczyptą soli ubijamy i odstawiamy do lodówki. Żółty ser ścieramy na tarce. Jajka obieramy, a koperek, natkę pietruszki i szczypiorek drobno siekamy. Do miski dodajemy pokrojone w ćwiartki jajka, żółtko, posiekane składniki, starty ser, bułkę tartą, śmietanę, groszek odsączony z zalewy, sól i pieprz. Całość krótko blendujemy. Dodajemy ubite białko, mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Keksówkę (10 x 20 cm) lub małe naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy masę do naczynia, wyrównujemy i obkładamy na wierzchu cienkimi plasterkami masła. Pieczemy ok. 35 min. Podajemy na ciepło lub zimno.

tekst i zdjęcie: Justyna Wojczyńska

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!