TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 19 Września 2019, 05:05
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Paprykowe ciekawostki

Papryka nadziewana warzywami

 

Składniki 

  • 3 czerwone papryki
  • 10 zamrożonych kostek szpinaku w liściach
  • 1 szklanka krojonej 
  • w kostkę surowej 
  • marchewki
  • kilka różyczek kalafiora (może być mrożony)
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Gotujemy szpinak, marchewkę i kalafior. Gdy warzywa będą miękkie odcedzamy je, odlewając płyn do miski. Warzywa doprawiamy do smaku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę przecinamy na pół lub zostawiamy w całości, wycinając gniazda nasienne. Nakładamy farsz do papryk,  układamy je w blaszce do pieczenia tak, by się nie przewracały. Na spód wlewamy odlanego płynu z gotowania warzyw. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową, pieczemy około 40 min. w temp. 180 °C. Zdejmujemy folię i sprawdzamy, czy papryka jest miękka. Kilka minut pieczemy ją bez przykrycia. Przed podaniem posypujemy paprykę posiekaną natką.

Opracowanie i zdjęcie: Justyna Wojczyńska / www.figazmakiem.art

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!