Panna cotta
Ten włoski deser jest niesamowicie prosty i bardzo smaczny. Podaje się go na zimno, więc latem będzie jak znalazł. Tym bardziej, że zaczyna się sezon na maliny.
Składniki:
250 ml śmietanki kremówki
250 ml mleka 3,2 procent
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody
100 g cukru
Laska wanilii lub cukier z wanilią
150 g świeżych malin
1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Wykonanie:
Śmietankę i mleko musimy zagotować z wanilią i połową cukru. Drugą połowę wrzucamy do umytych malin i wstawiamy na najmniejszy palnik, prażymy około 10 minut. Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach wody. W łyżce pozostałej wody rozpuszczamy skrobię. Namoczoną ok. 10 minut żelatynę wrzucamy do śmietanki z mlekiem (palnik wyłączamy) i dokładnie mieszamy. Skrobię dodajemy do malin, mieszamy i wyłączamy palnik. Przepuszczamy mus przez sito, żeby oddzielić pestki. Śmietankę z mlekiem przelewamy do sześciu niewielkich naczyń i wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach możemy je wyjąć z pojemniczków (lub w nich zostawić) i polać malinowym sosem.
Tekst i zdjęcie Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!