TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 25 Października 2020, 22:44
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Ogórki

Ogórki

Ogórki są jednym z najbardziej popularnych warzyw na świecie. Mało jest produktów tak orzeźwiających i lekkich. Są nieodzownym elementem naszych soków, sałatek i koktajli.

Składniki
500 g ogórków
800 g kefiru
200 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
sok wyciśnięty z 1 cytryny
400 g ziemniaków, ugotowanych, ostudzonych
2 ząbki czosnku
pęczek koperku
50 g zielonych oliwek, bez pestek
4 łyżki oliwy z oliwek
5 jajek ugotowanych na twardo
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
sól, pieprz

Sposób przygotowania
Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, oprószamy solą i odkładamy na sitko, do odsączenia. Odciskamy w dłoniach nadmiar wody. Do garnka wlewamy kefir, śmietanę, sok z cytryny, dodajemy ziemniaki pokrojone na kawałki, pieprz i kmin rzymski. Krótko blendujemy. Dodajemy posiekany czosnek, koperek, oliwki oraz ogórki i oliwę. Dobrze mieszamy. Podajemy z połówkami jajek ugotowanych na twardo. Ozdabiamy koperkiem.

Ogórki są jednym z najbardziej popularnych warzyw na świecie. Mało jest produktów tak orzeźwiających i lekkich. Są nieodzownym elementem naszych soków, sałatek i koktajli. Zaleca się spożywanie ich niezależnie od wieku. Dzieci uważają, że ogórki są dużo smaczniejsze niż inne jarzyny, a ci starsi konsumenci są świadomi wysokiej zawartości niezbędnych witamin i minerałów. Ogórki są słynne również z innego powodu: są sprzymierzeńcem każdej diety. Poznaj ich wszystkie właściwości!

Warto wiedzieć!
Ogórki:
są naturalnym źródłem witaminy B
wzmacniają skórę i włosy
łagodzą bóle głowy
działają przeciwnowotworowo
poprawiają przemianę materii
zapobiegają cukrzycy
redukują poziom cholesterolu
wzmacniają tkankę chrzęstną

Justyna Wojczyńska

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!