Niebo w gębie
Przyszło lato, zaczęły się upalne dni i apetyt na wakacyjne desery, zwłaszcza, że w wakacje rozpoczyna się prawdziwy festiwal letnich owoców.
Od truskawek począwszy, przez maliny, borówki, jagody, porzeczki, czereśnie, wiśnie, arbuzy, a na morelach i brzoskwiniach skończywszy. W związku
z tym proponuję Wam trzy NIEBIAŃSKIE DESERY. To znaczy takie, w których pojawi się dużo koloru nieba. Pierwszy z nich to „Niebo w gębie”.
Do jego wykonania będą Wam potrzebne:
1) jedna galaretka w kolorze niebieskim
2) śmietanka 36% - jeden kartonik
3) dwie szklanki gorącej wody
W zrobieniu tego deseru powinien Wam pomagać ktoś dorosły, gdyż będziecie musieli użyć miksera.
Sposób wykonania:
1) Rozpuszczamy w gorącej wodzie galaretkę i odstawiamy by wystygła i stężała.
2) Gdy galaretka jest już gotowa ubijamy mikserem na sztywno śmietanę. Pamiętajcie, że musi być ona wcześniej dobrze schłodzona w lodówce!
3) Do szklanego przeźroczystego pucharka wkładamy na dno trochę galaretki, następnie taką samą warstwę bitej śmietany, potem znów galaretkę i znów śmietanę. Chodzi o to by pucharek wyglądał tak, jak gdyby miał w sobie niebieskie niebo i białe obłoczki.
Zresztą możecie wszystko zobaczyć poniżej na zdjęciu. Jeśli nie macie szklanych pucharków, możecie użyć zwykłych szklanek lub słoiczków.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!