Naleśniki uniwersalne i omlet na słodko
Uniwersalne naleśniki można połączyć ze słodkimi lub słonymi dodatkami. Nadesłany przepis wzbogaciliśmy o maliny (świeże i sos) oraz cukier puder. W wersji wytrawnej można do nich dodać sos bolonese z mięsem mielonym lub szpinak i ser feta. Omlet jest propozycją na słodko i można go potraktować jak biszkopt z patelni.
Uniwersalne naleśniki
Składniki:
500 ml mleka 3,2 proc.
280 ml wody gazowanej
4 jajka
300 g mąki pszennej
4 łyżki roztopionego masła lub oleju
Kilka łyżek oleju do smażenia
Wykonanie:
Jajka roztrzepujemy w wysokiej misce lub garnku. Dodajemy kolejno mleko, wodę gazowaną oraz mąkę. Na końcu wlewamy olej lub masło. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (najlepiej rzepakowego). Naleśniki będą doskonale puszyste i elastyczne.
Omlet na słodko
Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki drobnego cukru
Szczypta soli
Olej do smażenia
Wykonanie:
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, podobnie, jak na bezę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę pszenną i delikatnie mieszamy. Smażymy 1/2 minuty z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni, z odrobiną oleju.
Za przepis dziękujemy pani Jadwidze z Nowego Miasta. Pani Jadwiga otrzymuje upominek od firmy Tadar
(deskę bambusową do podawania pizzy i radełko do krojenia).
„Z domowego zeszytu” to rubryka, w której publikujemy przepisy naszych Czytelników. Wystarczy przesłać je mailowo (opiekun@post.pl) lub listownie na adres redakcji ul. Widok 80-82. Upominki czekają.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!