Morelowa pianka
Morele pomagają regulować ciśnie krwi, wspomagają pracę mięśni i nerek. Walczą z zaparciami, zgagą i niestrawnością.
Ten prosty deser to dowód na to, że zdrowe posiłki są też pyszne! Można go przygotować w szklankach, miseczkach, gotowych korpusach babeczek lub na domowym kruchym cieście.
Składniki:
6-8 moreli
2 galaretki morelowe, brzoskwiniowe lub mango
250 ml wody
200 g skyru naturalnego
Wykonanie:
Galaretki zalewamy wrzącą wodą i dokładnie mieszamy. Ubijamy mikserem około 10 minut na największych obrotach, do powstania jasnej pianki i zwiększenia objętości. Zmniejszamy obroty do najmniejszych i po łyżeczce dodajemy skyr. Morele myjemy i kroimy na kawałki. Cześć kładziemy na spód (naczyń lub ciasta), zalewamy pianką i resztę układamy na wierzchu. Chłodzimy w lodówce na minimum cztery godziny.
Tekst i zdjęcie: Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!