Migdałowo
Okres związany z Dniem Babci i Dziadka sprzyja odwiedzinom. Dziś proste i bardzo smaczne propozycje na ciastka i sałatkę, którą bez problemu wykonają wnuki, jak i dziadkowie.
Włoskie cantuccini
Składniki:
520 g mąki pszennej tortowej
200 g cukru
4 jajka
250 g migdałów ze skórką
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
2 łyżeczki olejku cytrynowego
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na pianę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Formujemy cztery wałki i lekko rozpłaszczamy na blasze od piekarnika. Pieczemy 18 minut w 180 stopniach. Studzimy i kroimy po skosie na kawałki. Pieczemy jeszcze 5 minut na jednej i 5 minut na drugiej stronie.
Sałatka z selerem i kurczakiem
Składniki:
2 piersi z kurczaka
12 łodyg selera naciowego
200 g płatków migdałów
3 łyżki gęstego jogurtu
2 łyżki majonezu
Pieprz i sól
Wykonanie: Kurczaka dusimy w przyprawach (jarzynka, pieprz, sól, czosnek, lubczyk). Studzimy w lodówce. Kroimy w kostkę, podobnie jak seler. Migdały krótko prażymy na suchej patelni. Mieszamy jogurt z majonezem, solą i pieprzem. Wszystko mieszamy.
Zdjęcie Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!