Międzynarodowe Boże Narodzenie
Kochamy naszą polską tradycję, tą religijną i tą kulinarną. Nie jest jednak grzechem niekiedy spróbować słodkich czy wytrawnych dań z różnych zakątków świata. Tym bardziej, że pachną one wciąż podobnie, jak nasze kuchnie w ten świąteczny czas. Warto też gościom i przyjaciołom z zagranicy opowiadać jak najwięcej o naszej kulturze i częstować polskimi daniami, gdy nadarzy się okazja.
Panettone
Składniki
500 g mąki pszennej (typu „00” lub „405”)
4 jaja
3 żółtka jaj „0”
1 opakowanie suchych drożdży
50 ml mleka
150 g cukru
1 łyżeczka soli
1/2 kostki masła (miękkie)
1 łyżeczka cukru waniliowego
skórka otarta z pomarańczy
skórka otarta z cytryny
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g rodzynek
Cukier puder do posypania
Wykonanie
Drożdże wsypujemy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i trzy łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Dodajemy 200 g mąki, dwa jajka, połowę masła i 50 g cukru. Zagniatamy ciasto, aż będzie odchodzić od rąk, wkładamy je do miski wysypanej mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Teraz dodajemy resztę mąki, jajka i dodatkowe żółtka. Wyrabiamy kilka minut. Dodajemy cukier i sól oraz masło i cukier z wanilią. Gdy składniki się połączą, wsypujemy skórkę kandyzowaną oraz skórki starte z cytrusów i rodzynki. Ostatni raz delikatnie mieszamy. Wkładamy do formy, aby wyrastało jeszcze 2 godziny. Nagrzewamy piekarnik do 180 st i pieczemy panettone przez pół godziny. Zmniejszamy temperaturę do 150 st i pieczemy jeszcze 25-35 minut.
Makowiec japoński
Składniki
400 g maku mielonego
700 ml mleka 3,2 proc
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka miodu
150 g masła
6 jaj „0” wielkości L
3 jabłka (ok. 300 g bez skórki)
4 czubate łyżki mąki kokosowej lub
kaszy manny
100 g suszonych moreli lub skórki pomarańczowej kandyzowanej
50 g orzechów włoskich
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
Mak gotujemy w mleku około 15 minut ciągle mieszkając, aż wchłonie całe mleko. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na białą masę, a następnie dodajemy miękkie masło oraz miód. Masę łączymy z makiem i mąką kokosową. Dodajemy starte jabłka, olejek oraz pokrojone drobno morele i orzechy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do całości. Delikatnie łączymy. Pieczemy 60 minut w 175 st lub do suchego patyczka. Na jeszcze ciepłe ciasto kładziemy kostki czekolady. Gdy się roztopią rozsmarowujemy równomiernie.
Tekst i zdjęcie: Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!