Meksykańskie muszle
Brak możliwości podróżowania do odległych krajów można sobie choć częściowo zrekompensować podróżami kulinarnymi we własnym domu. Zarówno muszle, jak i meksykańskie nadzienie kojarzą się z wakacjami, więc pora uruchomić wyobraźnię.
Składniki:
Pół opakowania makaronowych dużych muszli
200 ml passaty pomidorowej
100 g czerwonej papryki
100 g kukurydzy ze słoika
100 g czerwonej fasoli ze słoika
Czerwona cebula
150 g mozzarelli
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz, czosnek granulowany,
szczypta chilli
Wykonanie:
Pokrojone w kostkę cebulę i paprykę podsmażamy na oliwie. Dodajemy kukurydzę, fasolę i połowę passaty. Przyprawiamy. Drugą połowę wylewamy na spód naczynia. Makaron gotujemy ok. 10 minut. Nakładamy nadzienie do muszelek i układamy w naczyniu. Posypujemy startą mozzarellą (jeśli to ta twarda w kawałku) lub poszarpaną (jeśli to ta miękka w kulce). Zapiekamy ok. 15 minut w 180 st.
Tekst i zdjęcie Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!