TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 20:08
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Meksykańskie muszle 

Meksykańskie muszle 

Brak możliwości podróżowania do odległych krajów można sobie choć częściowo zrekompensować podróżami kulinarnymi we własnym domu. Zarówno muszle, jak i meksykańskie nadzienie kojarzą się z wakacjami, więc pora uruchomić wyobraźnię.

Składniki:

Pół opakowania makaronowych dużych muszli

200 ml passaty pomidorowej

100 g czerwonej papryki

100 g kukurydzy ze słoika

100 g czerwonej fasoli ze słoika

Czerwona cebula

150 g mozzarelli

2 łyżki oliwy z oliwek

Sól, pieprz, czosnek granulowany,
szczypta chilli

 
Wykonanie:
Pokrojone w kostkę cebulę i paprykę podsmażamy na oliwie. Dodajemy kukurydzę, fasolę i połowę passaty. Przyprawiamy. Drugą połowę wylewamy na spód naczynia. Makaron gotujemy ok. 10 minut. Nakładamy nadzienie do muszelek i układamy w naczyniu. Posypujemy startą mozzarellą (jeśli to ta twarda w kawałku) lub poszarpaną (jeśli to ta miękka w kulce). Zapiekamy ok. 15 minut w 180 st.

Tekst i zdjęcie Anika Nawrocka

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!