Makaron z sosem cukiniowym
Cukinia jest nie tylko zdrowa, ale też dietetyczna. Pod względem niskiej kaloryczności pokonuje ją tylko ogórek. Nie każdy wie, że nadaje się świetnie także na sos do makaronu.
Składniki:
650 g cukinii
6 łyżek oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki świeżej posiekanej bazylii
1-2 czerwone chili (zależy jak ostre danie chcemy uzyskać)
sok z 1 cytryny
5 łyżek śmietanki 18%
4 łyżki sera parmezan
250 g makaronu wstążki
Sól
Wykonanie:
Cukinię zetrzeć na tarce, czosnek i chili pokroić w plasterki. Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę, wrzucamy czosnek, smażymy, dodajmy cukinię, solimy, smażymy, by zmiękła. Dodajemy chili, bazylię, sok z cytryny i śmietankę. Wkładamy ugotowany makaron i posypujemy ulubionym serem.
Za przepis dziękujemy pani Joannie z Kalisza
Zdjęcie Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!