Lody truskawkowe
Składniki:
• 500 g truskawek
• 5 łyżek cukru
• 250 g serka mascarpone
• 300 g śmietanki 30%
Przygotowanie:
Dzień przed przygotowaniem lodów szykujemy truskawki: myjemy je, obieramy z szypułek, wkładamy do garnuszka i posypujemy 2 łyżkami cukru. Gotujemy owoce bez przykrycia na średnim ogniu aż będą miękkie, puszczą sok, a cukier się rozpuści. Pozostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. W dniu przygotowania lodów w wysokim naczyniu ubijamy śmietankę, serek mascarpone i 3 łyżki cukru. Miksujemy używając najpierw niskich, a potem stopniowo zwiększamy do maksymalnych obrotów miksera. Masa powinna być gotowa już po 2 min. ubijania. Umieszczamy ją w szerszej misce, dodajemy truskawki wraz z sokiem. Całość mieszamy łyżką lub miksujemy chwilę na najniższych obrotach – masa zrobi się trochę rzadsza od soku. Masa nie musi być idealnie wymieszana. Całość przekładamy do naczynia, w którym będziemy mrozić lody. Jeśli masę lodową przekładamy do jednego naczynia i planujemy podać je całe to nie musimy mieszać masy w trakcie mrożenia. Lody będą gotowe do gałkowania po 6 godz. mrożenia – mają wtedy najlepszą konsystencję. Jeśli lody będziemy porcjować później lub wyjmować okazjonalnie to mieszamy je kilkukrotnie w trakcie mrożenia. Pierwsze przemieszanie wykonujemy po 1 godz. mrożenia. Jeśli lody przekładamy do osobnych, małych pojemników, to będą gotowe już po ok. 2 godz. mrożenia. Pamiętajmy, że domowe lody mrożone dłużej mogą się zrobić twarde i trudniejsze do nakładania. Wyjmujemy je wówczas wcześniej z zamrażarki i zostawiamy na blacie przez ok. 30 min., by zmiękły. Takich lodów nie odkładamy ponownie do mrożenia.
Justyna Wojczyńska
Instagram: figazmakiem.art
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!