TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 19:33
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Lilakowe lody

Lilakowe lody

Bez lilak, kwitnący w maju, jest kwiatem jadalnym (ma nawet działanie lecznicze), podobnie jak kwiaty czarnego bzu, róże, bratki czy chabry. Należy uważać, bo są też kwiaty trujące: konwalie, żonkile, bieluń czy hiacynty.

Składniki na lody:
1 szklanka kwiatów bzu (bez zielonych szypułek)
200 g gęstej śmietanki 36 procent
100 ml mleka skondensowanego
1,5 łyżki cukru pudru

Sos:
1 szklanka kwiatów bzu
1 łyżeczka soku z cytryny
200 ml wody
2 łyżki miodu
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Wykonanie:
Kwiaty zebrane daleko od drogi oddzielamy od szypułek i lekko płuczemy. Śmietankę ubijamy, ale nie na sztywno. Dodajemy cukier i mleko oraz kwiaty. Delikatnie mieszamy. Mrozimy w niskim naczyniu ok. 3 godzin. Kwiaty do sosu
zalewamy wrzątkiem, dodajemy sok z cytryny i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy skrobię rozmieszaną w łyżce zimniej wody i mieszamy. Studzimy i dodajemy miód. Chłodzimy w lodówce około godziny. Polewamy lody. 

Anika Nawrocka

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!