Letnia sałatka z lazurem
Lato to taki wspaniały czas, kiedy możemy w pełni korzystać z darów natury. Jeśli nawet nie mamy świeżych warzyw i owoców z ogrodu czy sadu, to na straganach i w warzywniakach jest ich całe mnóstwo. Warto korzystać i dostarczać sobie wielu ważnych witamin i mikroelementów. Dziś proponujemy sałatkę z truskawkami, ogórkiem i serem pleśniowym.
Składniki:
- główka sałaty masłowej, lodowej lub karbowanej
- dwa zielone ogórki
- 250 g truskawek
- 2 owoce kiwi
- 100 g sera pleśniowego lazur
- 20 g białego sezamu
Dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej (lub innej ostrej)
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie myjemy i kroimy w cząstki według uznania. Układamy na poszarpanych liściach sałaty. Sezam prażymy krótko na suchej patelni i posypujemy po wierchu.
Składniki dressingu łączymy na małej miseczce (kolejność nie gra roli) i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Polewamy sałatkę i podajemy ze świeżym pieczywem.
***
Za przepis dziękujemy pani Janinie z Nowej Wsi. Pani Janina otrzymuje upominek od firmy Tadar (garnuszek emaliowany i młynek do pieprzu). „Z domowego zeszytu” to rubryka, w której publikujemy przepisy naszych Czytelników. Wystarczy przesłać je mailowo (opiekun@post.pl) lub listownie na adres redakcji ul. Widok 80-82. Upominki czekają.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!