Kurkowe risotto
Trwa sezon na grzyby. Kurki mają więcej beta-karotenu (wspaniałego dla kości, odporności, skóry oraz włosów) niż marchewka i tyle witaminy B1 (lepszy metabolizm i gospodarka cukrowa), co drożdże. Wykazują też działanie antybakteryjne. Przy tym są pyszne i niskokaloryczne.
Składniki:
300 g kurek
300 g ryżu Arborio
100 g parmezanu
1 l bulionu
Sól, pieprz, kurkuma i czosnek
Pęczek świeżej natki pietruszki
1 łyżka oliwy
Wykonanie: Ryż wsypujemy na suchą patelnię i prażymy kilka minut. Następnie partiami dolewamy bulion z przyprawami i gotujemy mieszkając. Kurki dokładnie oczyszczamy (można też kupić mrożone - nie trzeba ich myć) i kroimy. Podsmażamy na oliwie. Pod koniec gotowania ryżu dodajemy starty parmezan i kurki. Dusimy przez chwilę. Podajemy z pietruszką.
Zdjęcie: Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!