Kurczak po koreańsku
Kiedy codzienność domaga się prostoty, a serce tęskni za czymś wyjątkowym — warto sięgnąć po przepis, który łączy znajome smaki z nutą orientalnej świeżości.
Składniki:
• 800 g piersi z kurczaka
• 3 ząbki czosnku
• 10 g świeżego korzenia imbiru
• 70 g mąki pszennej
• 20 g skrobi ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 11⁄2 łyżeczki soli
• 1⁄4 łyżeczki pieprzu
Sos:
• 5 ząbków czosnku
• 10 g świeżego korzenia imbiru
• 50 g cukru trzcinowego
• 50 ml octu ryżowego
• 40 ml miodu
• 30 ml ketchupu
• 15 ml sosu sojowego
• 15 ml oleju (lub oleju sezamowego)
• olej do smażenia
• biały sezam do posypania
• szczypiorek drobno posiekany, do posypania
Przygotowanie:
Do miski dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany imbir, oba rodzaje mąk, proszek, sól, pieprz i mieszamy. Mięso z kurczaka kroimy w większą kostkę, dodajemy je do miski i dokładnie obtaczamy w panierce. Do garnuszka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany imbir, cukier, ocet, miód, ketchup, sos sojowy i 15 ml oleju, mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 10 min, często mieszając. Na dużej patelni rozgrzewamy grubą warstwę oleju, smażymy kurczaka w taki sposób, by kawałki się nie stykały. Smażymy 5-10 min, obracając mięso na drugą stronę, do zarumienienia. Przekładamy usmażone kawałki za pomocą łyżki cedzakowej na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Mięso przekładamy do dużej miski, polewamy ugotowanym sosem. Podajemy kurczaka posypanego sezamem i szczypiorkiem.
Justyna Wojczyńska
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!