Kurczak na słodko
Granat ma dużo witamin i minerałów oraz udokumentowane działanie przeciwbakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze. Wspomaga leczenie wielu chorób. Jest jednym z najczęściej występujących w Biblii owoców. Warto włączyć go do codziennej diety.
Składniki:
Duży batat lub ziemniak (na dwie porcje)
Duży filet z piersi kurczaka
Duży owoc granatu
Sól, pieprz, cukier
Po dwie garści rukoli i roszponki
Łyżka octu balsamicznego
Pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej
3 łyżki wody
Wykonanie:
Mięso w całości dusimy w ulubionych przyprawach około 40 minut. Kroimy na szerokość plastry ok. 1 cm. Batata obieramy i kroimy na plastry ok. 0,5 cm.
Również dusimy lekko podlewając wodą do miękkości.
Na patelnię wrzucamy pestki z połowy granatu i łyżkę cukru. Czekamy aż się skarmelizuje. Dodajemy sok z połowy granatu, ocet balsamiczny i skrobię rozmieszaną z wodą. Intensywnie mieszany. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko wykładamy na umytą sałatę.
Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!