TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 19:47
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Krem z bobu

Krem z bobu

Sezon na bób w pełni. Wyróżnia się on delikatnym, słodkawym smakiem oraz dużą zawartością białka, błonnika oraz witamin i minerałów. Warto jeść go pod różnymi postaciami.

Składniki: 
500 g bobu 
3 l wody (połowa do ugotowania bobu, połowa do zupy)
2 łyżki suszonej, zmielonej włoszczyzny 
2 małe ziemniaki
1 łyżka masła 
1 płaska łyżeczka soli 
1/2 łyżeczki pieprzu 
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 
Pęczek natki pietruszki 

Wykonanie:
Bób gotujemy, aż się pomarszczy skórka, razem
z ziemniakami. Odcedzamy. Gdy wystygnie obieramy skórki
(ziemniaki można obrać też przed gotowaniem).
Dolewamy wody i przyprawiamy. Dokładnie miksujemy.
Na koniec dodajemy masło i posiekaną natkę pietruszki. Można taki krem podawać z kwaśną śmietaną,
grzankami czy makaronem.

Anika Nawrocka

 

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!