Krem z bobu
Sezon na bób w pełni. Wyróżnia się on delikatnym, słodkawym smakiem oraz dużą zawartością białka, błonnika oraz witamin i minerałów. Warto jeść go pod różnymi postaciami.
Składniki:
500 g bobu
3 l wody (połowa do ugotowania bobu, połowa do zupy)
2 łyżki suszonej, zmielonej włoszczyzny
2 małe ziemniaki
1 łyżka masła
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Bób gotujemy, aż się pomarszczy skórka, razem
z ziemniakami. Odcedzamy. Gdy wystygnie obieramy skórki
(ziemniaki można obrać też przed gotowaniem).
Dolewamy wody i przyprawiamy. Dokładnie miksujemy.
Na koniec dodajemy masło i posiekaną natkę pietruszki. Można taki krem podawać z kwaśną śmietaną,
grzankami czy makaronem.
Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!