TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 19:47
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Krem pomarańczowy

Krem pomarańczowy

Zima to sezon na cytrusy. Warto je jeść, bo są pełne witamin, minerałów i błonnika. Zdecydowanie lepsze będą w całości, niż pod postacią soku. 

Składniki:
Dwie duże pomarańcze dokładnie umyte i sparzone 
1 całe jajko i dwa żółtka
3 łyżki cukru pudru 
1/3 szklanki mleka lub napoju roślinnego
1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru 
Kilka kropli olejku pomarańczowego 
20 g masła 
500 g serka mascarpone

Wykonanie: Pomarańczę wydrążamy, miąższ blendujemy i przecieramy przez sitko. Dodajemy sok z drugiej pomarańczy i otartą skórkę. Stawiamy na kuchenkę, dodajemy cukier i jajka. Bardzo energicznie mieszamy i na koniec dodajemy budyń rozpuszczony w mleku. Wykładamy na miseczkę i dodajemy masło. Studzimy. Łączymy z serkiem mascarpone i olejkiem. Chłodzimy. Nakładamy do naczyń, można też wypełnić „miseczki” pomarańczy.

Tekst i zdjęcie: Anika Nawrocka

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!