Krem pomarańczowy
Zima to sezon na cytrusy. Warto je jeść, bo są pełne witamin, minerałów i błonnika. Zdecydowanie lepsze będą w całości, niż pod postacią soku.
Składniki:
Dwie duże pomarańcze dokładnie umyte i sparzone
1 całe jajko i dwa żółtka
3 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki mleka lub napoju roślinnego
1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru
Kilka kropli olejku pomarańczowego
20 g masła
500 g serka mascarpone
Wykonanie: Pomarańczę wydrążamy, miąższ blendujemy i przecieramy przez sitko. Dodajemy sok z drugiej pomarańczy i otartą skórkę. Stawiamy na kuchenkę, dodajemy cukier i jajka. Bardzo energicznie mieszamy i na koniec dodajemy budyń rozpuszczony w mleku. Wykładamy na miseczkę i dodajemy masło. Studzimy. Łączymy z serkiem mascarpone i olejkiem. Chłodzimy. Nakładamy do naczyń, można też wypełnić „miseczki” pomarańczy.
Tekst i zdjęcie: Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!