Kotlety z brokuła i ciecierzycy
Wielki Post to doskonała okazja do tego, by przekonać się, że dania warzywne to nie tylko bogactwo zdrowia, ale także posiłek sycący i smaczny. Zarówno brokuł, jak i ciecierzyca zawierają sporo białka, więc nie będziemy głodni po takich kotletach.
Składniki (na 20 kotletów):
240 g odsączonej ciecierzycy ze słoika, 400 g świeżego brokuła, 3 czubate łyżki kaszy manny, 2 małe jajka, sól, pieprz, czosnek granulowany, włoszczyzna suszona mielona, 1/3 szklanka oliwy lub smalcu do smażenia, kwaśna śmietana lub jogurt i zielenina do dekoracji
Wykonanie:
Ciecierzycę rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub mielimy w malakserze. Brokuła myjemy, drobno kroimy i zaparzamy przez pięć minut we wrzątku pod przykryciem. Odsączamy. Łączymy z ciecierzycą, doprawiamy i dodajemy jajka oraz mannę. Dobrze mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką odmierzamy porcje i na patelni formujemy niewielkie kotleciki. Smażymy do złotego koloru na każdej stronie. Podajemy z ziemniakami i kwaśną śmietaną.
Zdjęcie: Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!