TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 28 Marca 2024, 19:17
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Kopytka

Kopytka

Ciasto
200 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
500 g ziemniaków, ugotowanych i ostudzonych
2 łyżki kaszy manny
1 jajko
1 łyżeczka soli
woda, osolona, do gotowania kopytek

Sposób przygotowania
Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ugniatamy ubijaczką do ziemniaków. Wsypujemy mąkę i kaszę mannę, mieszamy. Dodajemy jajko i sól, wyrabiamy ciasto. Na oprószonym mąką blacie formujemy z ciasta 2 wałki (ok. szer. 2 cm, dł. 30 cm) i kroimy je na ukośne kawałki (2-3 cm). Kopytka wkładamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 3-5 min od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.
Kopytka podajemy z sosami i bukietem surówek, polane masłem lub skwarkami z cebulą.

Apetyczne kluseczki śląskie, kształtne kopytka, a może sprężyste pyzy? Z ziemniaków można przygotować różnego rodzaju dania uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Wariacje na temat ziemniaków stanowią smakowity dodatek do warzyw lub mięs,
albo samodzielny, sycący posiłek z aksamitnym sosem bądź skwarkami. Wyroby ziemniaczane zachwycają bogatym smakiem dorodnych polskich ziemniaków i są inspiracją do wielu pysznych dań. Sekretem udanych kopytek jest sprężyste, aksamitne ciasto, które rozpływa się w ustach.

Jak przyrządzić
Doskonałe kopytka? Oto kilka praktycznych wskazówek: Przeciskaj ziemniaki przez praskę. Dość szybko zagnieć ciasto. Długie ugniatanie powoduje, że ciasto staje się coraz rzadsze.Kopytka będą lepsze, jeśli przygotujesz je z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia. Całkiem ostudzone ziemniaki tworzą dużo lepsze, zwarte i elastyczne ciasto. Podsypuj ciasto bardzo małą ilością mąki pszennej - wtedy kopytka będą bardziej zwarte. Do czego pasują kopytka? Do gulaszu, do bitek w sosie, do sosu grzybowego, do smażonej cebulki, do sosu z gorgonzoli i orzechów włoskich, do sosu bolognese.

opracowanie i Zdjęcie: www.figazmakiem.art

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!