Klimat świątecznej prostoty
Proste i niedrogie świąteczne potrawy mogą być równie efektowne i pyszne, co wymyślne i złożone dania wymagające wielu godzin przygotowań. Tym razem dwie propozycje tradycyjne z Pomorza (Kaszub) i Kresów oraz zupełnie nowoczesny szybki pomysł na bożonarodzeniowe słodkości.
Kresowa zupa migdałowa
150 g zblanszowanych migdałów
1 l mleka
4 łyżki cukru
Szklanka ryżu
Szczypta cynamonu
Migdały mielimy na pastę. Mleko zagotowujemy z cukrem. W tym czasie ryż gotujemy na wodzie na sypko. Do mleka dodajemy masę migdałową i gotujemy ok. 1 minuty mieszając. Na talerz nakładamy kilka łyżek ryżu i zalewamy zupą. Posypujemy cynamonem.
Francuskie choinki
2 opakowania ciasta francuskiego (12-14 szt.)
3 łyżki zmielonego maku
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
3 łyżki jogurtu greckiego
Patyczki do szaszłyków
Jeden kawałek ciasta smarujemy masą makowo-kakaową. Przykrywamy drugim. Na brzegu wykrawamy kilka małych gwiazdek. Pozostałą część kroimy w równe długie paski. Zwijamy w rozszerzającą się harmonijkę i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 st. Można po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Śledzie po kaszubsku
1/2 kg płatów śledziowych marynowanych
3 duże cebule białe lub czerwone
2 łyżki koncentratu pomidorowego
10 suszonych śliwek
Garść namoczonych rodzynek
Pieprz, sól i majeranek
1/3 l mleka
3 łyżki oleju
Śledzie płuczemy i moczymy kilka godzin w mleku (w lodówce). Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy. Dodajemy pokrojone śliwki i rodzynki. Następnie przecier i przyprawy. Smażymy jeszcze pięć minut. Płaty kroimy i układamy w słoiku na zmianę z cebulą. Można też płatami owinąć cebulę. Odstawiamy na noc.
Zdjęcie: Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!