TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 19:33
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Klimat świątecznej prostoty 

Klimat świątecznej prostoty 

Proste i niedrogie świąteczne potrawy mogą być równie efektowne i pyszne, co wymyślne i złożone dania wymagające wielu godzin przygotowań. Tym razem dwie propozycje tradycyjne z Pomorza (Kaszub) i Kresów oraz zupełnie nowoczesny szybki pomysł na bożonarodzeniowe słodkości.

Kresowa zupa migdałowa

150 g zblanszowanych migdałów 
1 l mleka 
4 łyżki cukru 
Szklanka ryżu 
Szczypta cynamonu

Migdały mielimy na pastę. Mleko zagotowujemy z cukrem. W tym czasie ryż gotujemy na wodzie na sypko. Do mleka dodajemy masę migdałową i gotujemy ok. 1 minuty mieszając. Na talerz nakładamy kilka łyżek ryżu i zalewamy zupą. Posypujemy cynamonem.

Francuskie choinki

2 opakowania ciasta francuskiego (12-14 szt.)
3 łyżki zmielonego maku 
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu 
3 łyżki jogurtu greckiego

Patyczki do szaszłyków 

Jeden kawałek ciasta smarujemy masą makowo-kakaową. Przykrywamy drugim. Na brzegu wykrawamy kilka małych gwiazdek. Pozostałą część kroimy w równe długie paski. Zwijamy w rozszerzającą się harmonijkę i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 st. Można po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. 

Śledzie po kaszubsku 

1/2 kg płatów śledziowych marynowanych 
3 duże cebule białe lub czerwone 
2 łyżki koncentratu pomidorowego
10 suszonych śliwek 
Garść namoczonych rodzynek 
Pieprz, sól i majeranek 
1/3 l mleka 
3 łyżki oleju 

Śledzie płuczemy i moczymy kilka godzin w mleku (w lodówce). Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy. Dodajemy pokrojone śliwki i rodzynki. Następnie przecier i przyprawy. Smażymy jeszcze pięć minut. Płaty kroimy i układamy w słoiku na zmianę z cebulą. Można też płatami owinąć cebulę. Odstawiamy na noc.

Zdjęcie: Anika Nawrocka

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!