TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 31 Października 2020, 23:02
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Kaszotto z kurczakiem i jarmużem

Kaszotto z kurczakiem i jarmużem

Składniki
40 g masła
2 ząbki czosnku
100 g pora
200 g pieczarek
1 łyżeczka suszonego tymianku
400 g piersi z kurczaka
200 g kaszy gryczanej
400 ml wody
1 kostka bulionu drobiowego
sól, pieprz
100 g jarmużu
50 g suszonych pomidorów
30 g sera typu parmezan

Sposób przygotowania
Do garnka wkładamy 20 g masła, podgrzewamy na nim rozdrobniony czosnek i pokrojonego w plastry pora. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki oraz tymianek i dusimy 5 minut na niewielkim ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso z kurczaka, mieszamy i gotujemy kolejne 5 minut. Dodajemy kaszę, wlewamy wodę, wkładamy kostkę, sól i pieprz, i gotujemy 15 minut. W tym czasie z jarmużu odcinamy twarde części, a liście kroimy na kawałki. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie paski. Do garnka dodajemy pozostałe 20 g
masła, jarmuż i suszone pomidory, mieszamy dokładnie i gotujemy kolejne 5 minut. Kaszotto podajemy posypane startym na tarce parmezanem.

Jarmuż
To warzywo, które od jakiegoś czasu jest bardzo popularne, szczególnie wśród wegetarian, wegan i osób związanych ze zdrowym odżywianiem. Wielu ekspertów żywieniowych zaleca jego stosowanie, ponieważ jest to istna bomba witaminowa. Kubek surowego, posiekanego jarmużu to ponad 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, 600% na witaminę K, 130% na witaminę C i tylko 33 kalorie! Te niezwykle zielone liście wspomagają i poprawiają trawienie oraz zapobiegają zaparciom. Jarmuż to również dobre źródło błonnika, wapnia, żelaza, magnezu, kwasu foliowego i potasu. To warzywo zasługuje na specjalną uwagę, ze względu na swoje właściwości antynowotworowe, wzmacniające układ odpornościowy.

 

opracowanie i zdjęcie: Justyna Wojczyńska / www.figazmakiem.art

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!