TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 19:47
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Karnawałowe słodkości 

Karnawałowe słodkości 

Na karnawał polecamy chrupiący klasyk sprzed lat, a do mięsa i ryb sałatkę o bogatym składzie
z mnóstwem słodkich akcentów.

Sałatka koktajlowa

200 g makaronu ryżowego 
Słoiczek selera konserwowego
6 plastrów ananasa 
250 g żółtego sera w kawałku 
70 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
Świeży szczypior 
Trzy łyżki skyru
Łyżka majonezu 
Sól i pieprz do smaku.

Makaron gotujemy na sypko i odsączamy
podobnie jak seler, ananasa i zaparzone rodzynki.
Składniki kroimy, doprawiamy i mieszamy.

Róże karnawałowe

4 żółtka 
1 białko 
5 łyżek śmietany 12 proc.
Szczypta soli
2 szklanki mąki pszennej 
Cukier puder 
Konfitura z czerwonych owoców
Olej do smażenia

Na stole zagniatamy ciasto aż będzie miało gładką strukturę. Potem uderzamy wałkiem przekładając i składając przez kilka minut. Cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy kółka w trzech rozmiarach. Nacinamy brzegi w czterech lub sześciu miejscach. Palec moczymy w białku smarujemy największe i średnie kółko. Składamy i dociskamy palcem. Smażymy na złoty kolor. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Środki wypełniamy konfiturą.

opracowanie i zdjęcie Anika Nawrocka

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!