Karnawałowe słodkości
Na karnawał polecamy chrupiący klasyk sprzed lat, a do mięsa i ryb sałatkę o bogatym składzie
z mnóstwem słodkich akcentów.
Sałatka koktajlowa
200 g makaronu ryżowego
Słoiczek selera konserwowego
6 plastrów ananasa
250 g żółtego sera w kawałku
70 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
Świeży szczypior
Trzy łyżki skyru
Łyżka majonezu
Sól i pieprz do smaku.
Makaron gotujemy na sypko i odsączamy
podobnie jak seler, ananasa i zaparzone rodzynki.
Składniki kroimy, doprawiamy i mieszamy.
Róże karnawałowe
4 żółtka
1 białko
5 łyżek śmietany 12 proc.
Szczypta soli
2 szklanki mąki pszennej
Cukier puder
Konfitura z czerwonych owoców
Olej do smażenia
Na stole zagniatamy ciasto aż będzie miało gładką strukturę. Potem uderzamy wałkiem przekładając i składając przez kilka minut. Cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy kółka w trzech rozmiarach. Nacinamy brzegi w czterech lub sześciu miejscach. Palec moczymy w białku smarujemy największe i średnie kółko. Składamy i dociskamy palcem. Smażymy na złoty kolor. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Środki wypełniamy konfiturą.
opracowanie i zdjęcie Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!