TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 19:47
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Jajka po florencku

Jajka po florencku

Jajka to prawdziwe bogactwo zdrowia! Nie podwyższają cholesterolu, bo mają składnik, który go reguluje. To świetny pomysł nie tylko na śniadanie! 

Składniki:
100 g świeżych liści szpinaku baby
Opcjonalnie 20 g rukoli
Ząbek czosnku 
2 kromki chleba graham 
2 jajka 
1 łyżka octu
Sól i pieprz 

Sos holenderski:
2 żółtka 
30 g masła 
1 łyżka soku z cytryny 

Szpinak dusimy na suchej patelni z posiekanym ząbkiem czosnku. W tym czasie przygotowujemy sos holenderski. Żółtka ubijamy w kąpieli wodnej, aż zgestnieją (uważajmy, żeby nie zrobiła się jajecznica, gdy będzie za gorąco), dodajemy roztopione gorące masło i mieszamy, na koniec dodajemy sok z cytryny. Tostujemy dwa kawałki pieczywa i smarujemy schłodzonym sosem. Nakładamy szpinak i rukolę. Do garnka z litrem wody dodajemy łyżkę octu i gdy się zagotuje wrzucamy po kolei wybite jajka, gotujemy ok. trzech minut. Tak powstają jajka w koszulkach. Kładziemy je na tosty i polewamy sosem.

Anika Nawrocka

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!