Jajka po florencku
Jajka to prawdziwe bogactwo zdrowia! Nie podwyższają cholesterolu, bo mają składnik, który go reguluje. To świetny pomysł nie tylko na śniadanie!
Składniki:
100 g świeżych liści szpinaku baby
Opcjonalnie 20 g rukoli
Ząbek czosnku
2 kromki chleba graham
2 jajka
1 łyżka octu
Sól i pieprz
Sos holenderski:
2 żółtka
30 g masła
1 łyżka soku z cytryny
Szpinak dusimy na suchej patelni z posiekanym ząbkiem czosnku. W tym czasie przygotowujemy sos holenderski. Żółtka ubijamy w kąpieli wodnej, aż zgestnieją (uważajmy, żeby nie zrobiła się jajecznica, gdy będzie za gorąco), dodajemy roztopione gorące masło i mieszamy, na koniec dodajemy sok z cytryny. Tostujemy dwa kawałki pieczywa i smarujemy schłodzonym sosem. Nakładamy szpinak i rukolę. Do garnka z litrem wody dodajemy łyżkę octu i gdy się zagotuje wrzucamy po kolei wybite jajka, gotujemy ok. trzech minut. Tak powstają jajka w koszulkach. Kładziemy je na tosty i polewamy sosem.
Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!