Jadalna tęcza
Dziś przygotujemy drugi z trzech niebiańskich deserów. Niebiańskich, czyli takich, które mają w swoim wyglądzie kawałek nieba.
Tym razem zabierzemy się za tworzenie tęczy z kolorowych galaretek. Ten deser będzie wymagał od Was troszkę więcej wysiłku, czasu i cierpliwości, ale wcale nie będzie trudny do wykonania. No i zapewniam Was, że efekt będzie fantastyczny! Ponieważ będziecie mieli do czynienia z gorącą wodą z czajnika, koniecznie poproście o pomoc kogoś dorosłego, byście przypadkiem tą wodą się nie poparzyli. Obiecujecie, że poprosicie o tę pomoc?
Składniki: 4 galaretki rozpuszczalne, których smaki nie są aż tak ważne, jak ważne są ich KOLORY. Potrzebna będzie niebieska (ewentualnie 2 niebieskie), żółta, czerwona (może być też różowa lub wiśniowa) i zielona.
Naczynia do serwowania deseru: wystarczą 4 zwykłe szklanki do herbaty.
Sposób wykonania:
1) Najpierw rozpuszczamy w naczyniu galaretkę niebieską.
Gdy przestygnie, wlewamy na wysokość 1,5 cm do 4 szklanek.
2) Gdy niebieska galaretka całkowicie stężeje, rozpuszczamy zieloną
i gdy ta przestygnie, wlewamy na wysokość 1,5 cm na niebieską galaretkę.
3) To samo powtarzamy z galaretką żółtą, a później czerwoną.
4) Gdy czerwona stężeje, ostatni pasek robimy z niebieskiej galaretki.
Przyślijcie nam zdjęcia swoich dzieł! Najpiękniejsze nagrodzimy!
Aleksandra Polewska-Wianecka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!