TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Sierpnia 2025, 02:03
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Jadalna tęcza

Jadalna tęcza 

Dziś przygotujemy drugi z trzech niebiańskich deserów. Niebiańskich, czyli takich, które mają w swoim wyglądzie kawałek nieba.

Tym razem zabierzemy się za tworzenie tęczy z kolorowych galaretek. Ten deser będzie wymagał od Was troszkę więcej wysiłku, czasu i cierpliwości, ale wcale nie będzie trudny do wykonania. No i zapewniam Was, że efekt będzie fantastyczny! Ponieważ będziecie mieli do czynienia z gorącą wodą z czajnika, koniecznie poproście o pomoc kogoś dorosłego, byście przypadkiem tą wodą się nie poparzyli. Obiecujecie, że poprosicie o tę pomoc? 

Składniki: 4 galaretki rozpuszczalne, których smaki nie są aż tak ważne, jak ważne są ich KOLORY. Potrzebna będzie niebieska (ewentualnie 2 niebieskie), żółta, czerwona (może być też różowa lub wiśniowa) i zielona. 
Naczynia do serwowania deseru: wystarczą 4 zwykłe szklanki do herbaty.

Sposób wykonania: 

1) Najpierw rozpuszczamy w naczyniu galaretkę niebieską. 

Gdy przestygnie, wlewamy na wysokość 1,5 cm do 4 szklanek. 

2) Gdy niebieska galaretka całkowicie stężeje, rozpuszczamy zieloną 

i gdy ta przestygnie, wlewamy na wysokość 1,5 cm na niebieską galaretkę.

3) To samo powtarzamy z galaretką żółtą, a później czerwoną. 

4) Gdy czerwona stężeje, ostatni pasek robimy z niebieskiej galaretki. 

 
Przyślijcie nam zdjęcia swoich dzieł! Najpiękniejsze nagrodzimy! 

Aleksandra Polewska-Wianecka

 

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!