Indyk z mozzarellą
Mięso z indyka, jak i ser mozzarella posiadają dużo wartościowego białka, witamin, minerałów oraz tryptofanu (prekursora hormonów szczęścia). A do tego są pyszne i sycące.
Składniki:
Filet z piersi indyka 500 g
2 kulki mozzarelli 250 g
3 łyżki pesto basilico (zielonego)
Zielone oliwki 100 g
3 ząbki świeżego czosnku
Sól, pieprz
Wykonanie:
Filet dzielimy na 4-6 plastrów i lekko rozbijamy. Ząbki czosnku miażdżymy i przeciskamy przez praskę. Przyprawiamy mięso solą i pieprzem, smarujemy czosnkiem oraz łyżeczką lub dwoma pesto. Wkładamy słupek mozzarelli o wymiarach ok. 1x1x4 cm, następnie oliwki pokrojone w cienkie słupki i zawijamy roladę. Wkładamy do naczynia i pieczemy 30 minut w 180 st. pod przykryciem. Następnie odkrywany i przykrywamy plasterkami mozzarelli. Można wylać nadmiar wody. Zapiekamy 5 minut.
Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!