Gulasz z kiełbasą i warzywami
Gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów przygotowywania potraw – produkty nie tracą cennych wartości odżywczych i witamin. Zachowują też swój piękny kolor. Ponadto jest to metoda prosta i nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych ani doświadczenia. Do gotowania na parze potrzebny jest tradycyjny parowar lub model elektryczny. Jednak prawie każdy garnek może zastąpić parowar, pod warunkiem dokupienia bambusowego koszyczka lub metalowej wkładki. Aby gotować na parze należy unikać styczności produktów z wrzącą wodą. Do potraw przyrządzanych na parze trzeba się przyzwyczaić, ponieważ na początku mogą nie wydawać nam się tak wyraziste w smaku, jak te pochodzące prosto z patelni, jednak po niedługim czasie docenimy ich duży wkład w nasze zdrowie.
Składniki
4 marchewki
1 cebula
500 g ziemniaków
1 czerwona papryka
300 g kiełbasy
1 mały brokuł (różyczki)
1 kostka warzywna
pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Marchewkę, cebulę, ziemniaki i paprykę kroimy na kawałki, a kiełbasę w plastry. Ziemniaki gotujemy w wodzie z kostką warzywną. Różyczki brokułu, paprykę, marchewkę, cebulę i kiełbasę posypujemy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy na parze przez 25 minut. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy do nich ugotowane warzywa i kiełbasę, mieszamy. Gulasz posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy na ciepło.
Opracowanie i zdjęcie: Justyna Wojczyńska / www.figazmakiem.art
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!