TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 25 Października 2025, 01:55
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Gulasz wołowy z dynią

Gulasz wołowy z dynią

Rozgrzewający, aromatyczny gulasz wołowy z dodatkiem dyni Hokkaido to idealne danie na chłodniejsze dni.

Składniki:

• 150 g cebuli (ok. 2 szt)
• 2 ząbki czosnku
• 800 g mięsa wołowego
• 400 g pomidorów krojonych z puszki
• 40 g koncentratu pomidorowego
• 550 ml wody
• 500 g dyni Hokkaido
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki słodkiej papryki
• 1 łyżka oregano
• 1 łyżeczka cukru
• 11⁄2 łyżeczki soli
• 1⁄4 łyżeczki pieprzu
• olej do smażenia

Przygotowanie:

W dużym garnku na małym ogniu rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, dusimy przez chwilę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso pokrojone na kawałki, przez ok. 5 min. (Możemy to robić partiami). Podsmażone mięso wkładamy do garnka z cebulą, dodajemy pomidory, koncentrat, wodę, przyprawy i gotujemy 1 godzinę na małym ogniu. Osobno gotujemy 15 min. na parze pokrojoną w kostkę dynię (dynię możemy też ugotować w wodzie z odrobiną soli). W kubku dokładnie mieszamy 50 ml wody z 2 łyżkami mąki. Dodajemy mieszankę do gulaszu i gotujemy jeszcze 2 min. Po ugotowaniu dodajemy do gulaszu dynię i delikatnie mieszamy. Podajemy z kopytkami, kluskami śląskimi lub ulubionymi dodatkami.

Justyna Wojczyńska

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!