TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 22:46
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Grzybowe kaszotto

Grzybowe kaszotto

Jesienne miesiące kuszą grzybami. Jeśli nie chcesz chodzić po lesie, wystarczy kupić na targu.

Składniki:
150 g podgrzybków
200 g kaszy gryczanej białej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula
3 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki
3 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki sera parmezan
Pół łyżeczki zmielonej suszonej włoszczyzny
Sól i pieprz

Wykonanie:
Kaszę gotujemy ze zmielonymi warzywami i solą. Grzyby dokładnie myjemy i kroimy. Gotujemy około pół godziny. Dodajemy pieprz i podsmażoną na oliwie cebulkę (pokrojoną w kostkę). Śmietankę i mąkę mieszamy. Dodajemy po łyżce grzybowy wywar, a po kilku łyżkach wlewamy całość do sosu. Gotujemy jeszcze dwie minuty. Do ugotowanej kaszy dodajemy starty parmezan. Kaszę polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki.

Zdjęcie Anika Nawrocka

 

 

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!