Grzybowe kaszotto
Jesienne miesiące kuszą grzybami. Jeśli nie chcesz chodzić po lesie, wystarczy kupić na targu.
Składniki:
150 g podgrzybków
200 g kaszy gryczanej białej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula
3 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki
3 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki sera parmezan
Pół łyżeczki zmielonej suszonej włoszczyzny
Sól i pieprz
Wykonanie:
Kaszę gotujemy ze zmielonymi warzywami i solą. Grzyby dokładnie myjemy i kroimy. Gotujemy około pół godziny. Dodajemy pieprz i podsmażoną na oliwie cebulkę (pokrojoną w kostkę). Śmietankę i mąkę mieszamy. Dodajemy po łyżce grzybowy wywar, a po kilku łyżkach wlewamy całość do sosu. Gotujemy jeszcze dwie minuty. Do ugotowanej kaszy dodajemy starty parmezan. Kaszę polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki.
Zdjęcie Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!