TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 22:47
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Gruszki w koszyczkach

Gruszki w koszyczkach

Coraz więcej wokół nas kwitnących drzew. Obiecują one pyszne jabłka, czereśnie, śliwki, wiśnie czy brzoskwinie, o ile będzie sprzyjająca pogoda. W oczekiwaniu na świeże owoce sezonowe proponujemy deser z gruszką w roli głównej. Ciekawostką jest dodatek do tego dania – to karmelowy sos bez cukru (tak, to możliwe).

Składniki: 500 g ciasta francuskiego, 3 duże gruszki (u nas gruszka Konferencja), 6 kostek ulubionej czekolady, 20 g suszonej żurawiny, 1 jajko, 600 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, szklanka ksylitolu (cukier z brzozy), 100 g masła

Wykonanie: Mleko z masłem i ksylitolem zagotowujemy i często mieszamy. W tym czasie gruszki myjemy, przekrawamy na pół wzdłuż i wydrążamy gniazda nasienne, pozbywamy się szypułek. W miejsce po gniazdach nasiennych wkładamy po kostce czekolady i po kilka żurawin. Układamy na cieście i wokół owoców przycinamy ciasto (ok. 5 mm od brzegu gruszki). Z pozostałego ciasta tniemy paski i układamy skośnie na gruszkach tworząc kratkę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem). W tym czasie karmel zgęstnieje (po 60 min). Jeszcze ciepłe polewamy sosem. To, co zostanie można schłodzić w lodówce przez noc (powstaną pyszne krówki) lub wykorzystać do innego ciasta. Całość podajemy jeszcze ciepłe.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!