Gościnny przekładaniec i sałatka ryżowa
Gościnny przekładaniec to dwa dania, które świetnie sprawdzą się na przyjęciach, piknikach, ale też do pracy. Można je nawet wcześniej przygotować w szklanych lunch boxach.
Gościnny przekładaniec
Składniki: 5 ziemniaków w mundurkach, 5 parówek, 5 pomidorów, pęczek rzodkiewek, ząbek czosnku, 1 cebula, 1/2 szklanki majonezu i 1/2 szklanki śmietany 18 %
Wykonanie: ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Następnie kroimy w plastry. Parówki zaparzamy przez około dwie minuty i również kroimy w plastry. Pomidory zaparzamy i hartujemy w zimnej wodzie, by łatwo się obrały. Kroimy w plastry, podobnie jak rzodkiewki. Czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w kostkę. Warzywa, ziemniaki i parówkę układamy warstwami w naczyniu. Czosnek mieszamy z majonezem i śmietaną. Polewamy mieszanką wierzch przekładańca. Chłodzimy w lodówce przed podaniem co najmniej godzinę.
Sałatka ryżowa z papryką
Składniki: szklanka ryżu długoziarnistego, papryka czerwona i żółta, gruby plaster dobrej szynki wieprzowej lub drobiowej (np. konserwowej), 5-6 łyżek kukurydzy z puszki, pęczek koperku,
1 łyżka sosu sojowego, 1/4 szklanki majonezu i 1/4 szklanki jogurtu greckiego
Wykonanie: ryż gotujemy na sypko. Paprykę i szynkę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Wszystko łączymy ze sobą i przyprawiamy sosem sojowym. Dodajemy posiekany czosnek. Dodajemy mieszankę majonezowo-jogurtową i chłodzimy minimum godzinę.
Gościnny przekładaniec to dwa dania, które świetnie sprawdzą się na przyjęciach, piknikach, ale też do pracy. Można je nawet wcześniej przygotować w szklanych lunch boxach.
Za przepis dziękujemy pani Justynie z Jarocina.
Pani Justyna otrzymuje upominek od firmy Tadar (szczypce do makaronu i uniwersalną nierdzewną miskę kuchenną).
Przez żołądek do serca!
Czekamy na przepisy Czytelników, które będziemy publikować na naszych łamach. Wystarczy przesłać je mailowo (opiekun@post.pl) lub listownie na adres: ul. Widok 80-82, 62-800 Kalisz. Upominki czekają.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!