Francuskie serca
Każdy dzień jest doskonałą okazją do okazywania miłości. Jednak nieśmiałym osobom może przydać się wspomnienie św. Walentego, by przypomnieć najbliższej osobie, jak jest ważna. Zamiast kupować niepotrzebne gadżety, których pełne są sklepy, lepiej przygotować coś pysznego i wspólnie zjeść. To drugie jest nawet ważniejsze!
Składniki:
300 g ciasta francuskiego
60 g serka śmietankowego
100 g pstrąga wędzonego na zimno
1/2 czerwonej papryki
Duży pomidor lub 10 pomidorków koktajlowych
Szczypta pieprzu i czosnku granulowanego
Liście sałaty i garść natki pietruszki
Jajko
Wykonanie:
Z ciasta francuskiego wycinamy serca dowolnej wielkości, im większe, tym lepsze. Smarujemy serkiem i posypujemy przyprawami. Pstrąga kroimy w paski i układamy wzdłuż brzegów, około 1 cm od krawędzi. Brzegi zawijamy do środka przyciskając lekko. Na środku układamy posiekane pomidorki i paprykę. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 200 st z termoobiegiem przez 16-18 minut. Dekorujemy zieleniną.
Tekst i zdjęcie: Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!