Faszerowana dynia
Sezon dyniowy w pełni. Możliwości są niemal nieograniczone. Dynia jest zdrowym i smacznym warzywem, z której łatwo wyczarować dania słodkie i wytrawne. Tym razem pomysł na sycący obiad.
Składniki:
2 dynie hokkaido o wadze ok. 1 kg
400 g drobiowego mięsa mielonego
100 g kaszy jaglanej
1/2 czerwonej papryki
Średnia cebula
Pęczek natki pietruszki
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz, kurkuma, bazylia,
cynamon
Sos pomidorowy (przecier plus woda i mąka)
Wykonanie:
Z dyni odkrawamy górną część i wydrążamy. Odrobinę posypujemy solą i pieprzem. Kaszę gotujemy, a cebulę i paprykę podsmażamy na oliwie. Łączymy warzywa z surowym mięsem, kaszą i posiekaną natką. Nadziewamy dynie i owijamy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika i pieczemy 50 minut. Przecier pomidorowy łączymy ze szklanką wody, kurkumą, bazylią i cynamonem oraz solą i pieprzem. Zagęszczamy mąką według uznania. Polewamy dynie.
Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!