Fasolka w nowej szacie
Odkrywanie dobrze znanych warzyw w nowych odsłonach to świetna zabawa. Tym bardziej, że w tym przypadku przygotowanie jest banalnie proste, a fasolka szparagowa i ziemniaki smakują znakomicie.
Składniki:
1 kg fasolki szparagowej
1 kg dużych, podłużnych ziemniaków
6 łyżek oliwy z oliwek
6 łyżek gęstego jogurtu np. greckiego
sól, pieprz, chilli, czosnek, tymianek, bazylia i oregano
Wykonanie:
Z oliwy i przypraw przygotowujemy sos. Ziemniaki oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry, ale nie do końca, tak, by zachowały kształt. Smarujemy je sosem z oliwy i przypraw. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na około 30 minut, aż się zrumienią. Fasolkę myjemy, oczyszczamy i gotujemy w wodzie lub na parze do miękkości. Odcedzamy i polewamy obficie jogurtem, a następnie ostrym sosem z oliwy. Podajemy razem z ziemniaczkami.
Zdjęcie i tekst Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!