TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 19:47
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Fasolka w nowej szacie

Fasolka w nowej szacie

Odkrywanie dobrze znanych warzyw w nowych odsłonach to świetna zabawa. Tym bardziej, że w tym przypadku przygotowanie jest banalnie proste, a fasolka szparagowa i ziemniaki smakują znakomicie.

Składniki: 
1 kg fasolki szparagowej
1 kg dużych, podłużnych ziemniaków
6 łyżek oliwy z oliwek
6 łyżek gęstego jogurtu np. greckiego
sól, pieprz, chilli, czosnek, tymianek, bazylia i oregano

Wykonanie:
Z oliwy i przypraw przygotowujemy sos. Ziemniaki oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry, ale nie do końca, tak, by zachowały kształt. Smarujemy je sosem z oliwy i przypraw. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na około 30 minut, aż się zrumienią. Fasolkę myjemy, oczyszczamy i gotujemy w wodzie lub na parze do miękkości. Odcedzamy i polewamy obficie jogurtem, a następnie ostrym sosem z oliwy. Podajemy razem z ziemniaczkami.

Zdjęcie i tekst Anika Nawrocka

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!