TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 22:46
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Dyniowy zawrót głowy

Dyniowy zawrót głowy

Dynia to jesienne warzywo, które nie tylko świetnie sprawdza się jako ozdoba, ale przede wszystkim jako prawdziwy skarb kulinarny. Warto je uwzględnić w swojej codziennej diecie, gdyż jest bogata w wartości odżywcze oraz posiada wiele właściwości leczniczych. Stanowi wspaniałą bazę do przygotowania potraw zarówno wytrawnych, jak i tych na słodko.

Sernik
200 g serka Kvarg
(lub innego gładkiego i delikatnego)
500 g jogurtu greckiego 
4 jajka 
3/4 szklanki cukru 
2 budynie waniliowe bez cukru 
50 g masła 
1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego 
1/2 łyżeczki cynamonu 
300 g puree z dyni
100 g ulubionych herbatników 

Herbatniki kruszymy i wysypujemy nimi dno tortownicy. Wszystkie pozostałe składniki wrzucamy do garnka i krótko miksujemy. Masło należy wcześniej roztopić i wystudzić. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach i 80 minut w 125 stopniach w kąpieli wodnej.

Ciasto
Szklanka startej marchewki
Szklanka puree z dyni 
1/2 szklanki cukru 
Szklanka mąki pszennej
Szklanka kaszy manny 
1/2 szklanki oleju 
2 płaskie łyżeczki proszku
do pieczenia
Łyżeczka przyprawy korzennej
2 duże lub 3 małe jajka 
Wszystkie składniki mieszamy i wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Placuszki
2 jajka 
1,5 łyżki cukru 
4 płaskie łyżki puree z dyni
(upieczona i zblendowana dynia)
3 płaskie łyżki jogurtu greckiego 
4 czubate łyżki mąki pszennej 

Jajka z cukrem ubijamy na
puszystą pianę. Dodajemy dynię,
jogurt i mąkę. Krótko mieszamy.
Placuszki pieczemy na dobrze
rozgrzanej suchej patelni
do zrumienienia.

Nadesłane

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!