Dyniowy zawrót głowy
Dynia to jesienne warzywo, które nie tylko świetnie sprawdza się jako ozdoba, ale przede wszystkim jako prawdziwy skarb kulinarny. Warto je uwzględnić w swojej codziennej diecie, gdyż jest bogata w wartości odżywcze oraz posiada wiele właściwości leczniczych. Stanowi wspaniałą bazę do przygotowania potraw zarówno wytrawnych, jak i tych na słodko.
Sernik
200 g serka Kvarg
(lub innego gładkiego i delikatnego)
500 g jogurtu greckiego
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 budynie waniliowe bez cukru
50 g masła
1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego
1/2 łyżeczki cynamonu
300 g puree z dyni
100 g ulubionych herbatników
Herbatniki kruszymy i wysypujemy nimi dno tortownicy. Wszystkie pozostałe składniki wrzucamy do garnka i krótko miksujemy. Masło należy wcześniej roztopić i wystudzić. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach i 80 minut w 125 stopniach w kąpieli wodnej.
Ciasto
Szklanka startej marchewki
Szklanka puree z dyni
1/2 szklanki cukru
Szklanka mąki pszennej
Szklanka kaszy manny
1/2 szklanki oleju
2 płaskie łyżeczki proszku
do pieczenia
Łyżeczka przyprawy korzennej
2 duże lub 3 małe jajka
Wszystkie składniki mieszamy i wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Placuszki
2 jajka
1,5 łyżki cukru
4 płaskie łyżki puree z dyni
(upieczona i zblendowana dynia)
3 płaskie łyżki jogurtu greckiego
4 czubate łyżki mąki pszennej
Jajka z cukrem ubijamy na
puszystą pianę. Dodajemy dynię,
jogurt i mąkę. Krótko mieszamy.
Placuszki pieczemy na dobrze
rozgrzanej suchej patelni
do zrumienienia.
Nadesłane
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!