Dyniowe bułeczki
Jesień zachęca do spróbowania dań z dyni, śliwek, jabłek czy gruszek. Wszystkie te owoce i warzywa mają dużo witamin oraz błonnika, który usprawnia trawienie i pomaga w odchudzaniu.
Składniki na bułeczki:
1/2 szklanki wody
2 szklanki mąki
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 paczki suchych drożdży
szczypta kurkumy i cynamonu
Wykonanie:
Składniki zagniatamy jednocześnie
i odstawiamy na godzinę. Ciasto
przerabiamy podsypując mąką.
Formujemy kulki i związujemy
czystym sznurkiem, jak prezent,
tyle, że 4 razy. Zostawiamy na 20 minut.
Pieczemy w 180 st przez 20 minut.
Składniki na pasty:
30 g suszonych pomidorów
300 g śliwek
2 łyżeczki cukru
szczypta chilli
główka czosnku
1/4 dyni hokkaido
1/2 kostki sera feta
1 mała gruszka
Wykonanie:
Dynię i owoce z przekrojoną główką czosnku pieczemy 40 min w temp 200 st pod przykryciem. Cztery pierwsze składniki blendujemy z połową czosnku oraz ostatnie trzy z drugą połową czosnku. Pastę dyniową podajemy z orzechami włoskimi, a śliwkową z szynką prosciuto.
Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!