TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 25 Sierpnia 2019, 11:03
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Drożdzówki

Drożdzówki

Składniki na ciasto drożdżowe:
25 g drożdży, 120 ml mleka,
250 g mąki pszennej,
50 g drobnego cukru, 1 jajko,
50 g masła, szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
4 łyżki mąki pszennej, 20 g zimnego masła, 1 łyżka cukru pudru
Składniki na nadzienie:
130 g twarogu sernikowego,
łyżka cukru pudru, łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 10 truskawek, 1 żółtko, 2 łyżki mleka
Składniki na lukier:
2 łyżeczki soku z cytryny, 1/3 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania
Ciasto: Przygotowujemy rozczyn: do miski kruszymy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru i mąki. Wlewamy ciepłe mleko i mieszamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy, robimy wgłębienie w środku i wlewamy rozczyn. Drewnianą łyżką zagarniamy mąkę do środka mieszając ją z rozczynem. Dodajemy jajko i mieszamy. Masę wyrabiamy dalej dłońmi lub hakiem miksera przez ok. 10 minut. Po tym czasie - wyrabiając - dodajemy partiami roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy jeszcze ok. 5 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Powinno wyrosnąć. Ciasto wybieramy z misy i chwilę wyrabiamy na podsypanej mąką stolnicy. Dzielimy na 12 okrągłych placuszków o grubości ok. 1 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia.
Kruszonka: W międzyczasie robimy kruszonkę. Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy drobno posiekane, zimne masło i rozcieramy palcami, aż powstaną okruszki. Łączymy składniki w jednolite ciasto.
Nadzienie: Twaróg mieszamy na gładką masę z cukrem pudrem, jajkiem i mąką ziemniaczaną. W środek wyrośniętych placuszków delikatnie wciskamy dno małej szklaneczki. Do wgłębień wkładamy po 2 łyżeczki sera i plasterki truskawek. Wierzch drożdżówek smarujemy żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka i posypujemy rozdrobnioną kruszonką. Pieczemy przez 20 min. w piekarniku w 180 st. C. Podgrzewamy sok z cytryny. Odstawiamy z ognia i dodajemy puder mieszając, aż powstanie lukier, którym polewamy drożdżówki.

Truskawki

Truskawki cieszą się ogromną popularnością. To zaraz po jabłkach ulubione owoce Polaków. Warto się nimi zajadać nie tylko przez walory smakowe, ale też ze względów zdrowotnych. Truskawki odkwaszają, odchudzają, zmniejszają ryzyko chorób serca i układu pokarmowego, chronią przed rakiem,
obniżają poziom „złego” cholesterolu, regulują poziom cukru we krwi, wybielają zęby, spowalniają starzenie się mózgu. Dzięki dużej zawartości witaminy C, krzemu, fosforu i wapnia truskawki wzmacniają i uelastyczniają skórę. Dodatkowo chronią przed szkodliwym działaniem promieni UV, dlatego tym bardziej warto je jeść w słoneczne dni.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!