Drożdżowiec ze śliwkami
Składniki na ciasto:
1 kg mąki
10 dag drożdży
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
6 jaj
1 kostka margaryny
szczypta soli
1/2 kg śliwek węgierek
Składniki na kruszonkę:
1 żółtko
1 kostka margaryny
1/2 szklanki cukru
cukier wanilinowy
szczypta proszku do pieczenia
mąki - według potrzeby
Wykonanie:
Przygotować rozczyn. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę cukru i ciepłe mleko, wymieszać, posypać łyżką mąki. Zostawić w ciepłym miejscu na 20 minut.
Jajka utrzeć z cukrem. Roztopić margarynę. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać zaczyn i jajka. Wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Wyłożyć ciasto na blachę, ułożyć wydrylowane śliwki i posypać kruszonką (wszystkie składniki zagnieść). Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Można polać lukrem.
***
Za przepis dziękujemy pani Lidii z Doruchowa. Pani Lidia od firmy Tadar otrzymuje dwa dekoracyjne słoiki do przetworów oraz silikonową szpatułkę.
„Z domowego zeszytu” to rubryka, w której publikujemy przepisy naszych Czytelników. Wystarczy przesłać je mailowo (opiekun@post.pl) lub listownie na adres redakcji ul. Widok 80-82. Upominki czekają.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!