Domowy ketchup i szaszłyki
Podobno grillowanie to polski sport narodowy. Niestety negatywnie wpływający na zdrowie. Można jednak temu zaradzić przygotowując grillowane warzywa i domowy warzywny ketchup.
Domowy ketchup
Składniki:
3 kg dyni po obraniu
1 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli
0,5 kg cukru
1 szklanka octu jabłkowego lub
¾ szklanki octu spirytusowego 10%
600 g koncentratu pomidorowego
sól (1 łyżka + 2 łyżeczki)
1 łyżka oregano i 1 łyżka bazylii
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej
Wykonanie:
Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę - włożyć do garnka, dodać łyżkę soli i wymieszać. Tak samo paprykę i cebulę. Odstawiamy na 3-4 godziny i od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy 40 minut na małym ogniu w osobnych garnkach, można na początku dodać wody. Paprykę i cebulę dodajemy do garnka z dynią, wszystko blendujemy i przecieramy przez sitko. Dodajemy koncentrat, ocet, cukier i gotujemy na małym ogniu około 40 minut (często mieszając) dodajemy przyprawy. Nakładamy gorący ketchup do słoików i pasteryzujemy w piekarniku (130 st. C) przez około 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika słoiki odwracamy do góry dnem na około 30 minut.
Szaszłyki z warzywami
Składniki:
papryka czerwona, zielona i żółta
średnia cukinia
duża czerwona cebula
600 g piersi z kurczaka
3 łyżki gęstego jogurtu
2 łyżki ketchupu
Sól, pieprz, czosnek suszony,
papryka
Wykonanie:
Kurczaka kroimy na kawałki i marynujemy w jogurcie z ketchupem i przyprawami. Zostawiamy w lodówce na pół godziny. Na długie patyczki nakładamy mięso
i warzywa. Grillujemy.
Za przepis dziękujemy Pani Joannie z Kalisza.
Upominek prześlemy pocztą.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!