TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 29 Stycznia 2020, 16:40
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Domowe paluchy drożdżowe

Domowe paluchy drożdżowe

Składniki:
20 g świeżych drożdży
150 ml letniej wody
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
+ do posmarowania
blachy
1 jajko
ulubione dodatki:
sól morska, ziarna słonecznika, sezam, czarnuszka, suszone zioła

Sposób przygotowania
Do letniej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 2 łyżki mąki i mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy do drugiej miski, dodajemy sól, wlewamy drożdżowy rozczyn i mieszamy. Dolewamy oliwę i wyrabiamy ciasto do czasu, aż będzie elastyczne i jednolite. Wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, by podwoiło objętość.
Po tym czasie jeszcze chwilę zagniatamy ciasto i dzielimy je na cztery części. Do każdej części dodajemy ulubione dodatki i zagniatamy jeszcze przez minutę, by dodatki połączyły się z ciastem. (Soli morskiej nie dodajemy do ciasta, jedynie posypujemy nią paluchy przed pieczeniem). Z każdej części robimy 4 wałeczki, które kładziemy na blasze posmarowanej oliwą. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dodatkami. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 20 minut, na złoty kolor.

Karnawałowa przekąska

Karnawał to co roku czas najlepszej zabawy, podczas którego odbywa się niezliczona ilość przyjęć i bali. W czasie karnawału organizujemy więcej zabaw niż w każdej innej porze roku. Ostatnio coraz bardziej popularne stają się domówki. Na przyjęcie, które sami organizujemy, lub które organizują najbliżsi, poza treściwymi daniami warto przygotować też drobne przekąski. Jedną z nich mogą być proponowane dziś włoskie paluszki chlebowe, tzw. grissini. Paluchy są proste w przygotowaniu, możemy je zrobić z dodatkami, jakie najbardziej lubimy: sezamem, czarnuszką czy ziołami i podawać np. z oliwą lub jako dodatek do zup. Świetnie smakują też zawinięte w szynkę.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!